Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Ανακατατάξεις 1

Έπειτα από μια μικρή περίοδο σταθερότητας αρχίζουν ξανά οι ανακατατάξεις στο διαφιλικό-φιλικό-γνωστικό σύστημα της Αθήνας και συνολικότερα της Ελλάδας και του κόσμου. Για άλλη μια φορά καλείται η συναισθηματική-ανθρωποσχετική επιτροπή του εσωτερικού μου κόσμου να εκτιμήσει τις αλλαγές, να προσαρμοστεί στα νέα στοιχεία, να χαράξει μια νέα εξωτερική πολιτική. Οι εκτιμήσεις των εξελίξεων μέχρι τη στιγμή που γράφεται αυτό έχουν ως εξής:

Α. Πολιτικές εξελίξεις το προηγούμενο διάστημα. Οι δυνάμεις που παρεμβαίνουν στο κίνημα.

1. Συνεχίζεται η προηγούμενη τάση αποσταθεροποίησης και δημιουργίας φυγόκεντρων δυνάμεων από γνωστό πόλο,ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις τα προηγούμενα χρόνια. Η εκτίμηση για τις μελλοντικές εξελίξεις είναι πως, αυτή η τάση θα πάρει μόνιμο χαρακτήρα, σε σημείο ισορροπίας με ξεκάθαρη απόσταση και διακριτή μορφή από τον εν λόγω πόλο, διατηρώντας χαλαρές συνδέσεις σε σημεία κλειδιά.

2. Ο νέος πόλος, που δημιουργήθηκε σε περίοδο μεγάλων εξελίξεων και κρίσεων, δείχνει να σταθεροποιείται, όχι όμως με τα αρχικά του χαρακτηριστικά. Εμφανίζει σημάδια αδυναμίας και κλυδωνισμούς οι οποίοι δεν είναι αδύνατον να ξεπεραστούν αλλά απαιτείται προσπάθεια και ψύχραιμη αντιμετώπιση. Εκτίμηση της ΣΑ επιτροπής είναι πως, βραχυπρόθεσμα, ο πόλος θα παραμείνει στο πολιτικό προσκήνιο με μικρές ανακατατάξεις. Μακροπρόθεσμα δεν υπάρχει σίγουρη πρόβλεψη για την εξέλιξη ή τη σύνθεση του.

3. Για τις λεγόμενες "ουδέτερες δυνάμεις". Αν και οι δυνάμεις που διατηρούν ουδέτερη ή σχεδόν ουδέτερη στάση έχουν να επιδείξουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους, το γενικό πλαίσιο στο οποίο κινούνται ταυτίζεται σε ορισμένες περιπτώσεις. Γενικώς εκτιμάται πως ο ρόλος τους είναι περιορισμένος κυρίως γιατί δεν έχουν επιδιώξει οι ίδιες να αναλάβουν ρόλο ηγετικό ή υποστηρικτικό σε πολιτικές κρίσεις και κινήματα.

4. Πέρα από τους 2 πόλους που σχηματικά αναφέρουμε, υπάρχουν περισσότεροι, διαμορφωμένοι ή ημιδιαμορφωμένοι, οι οποίοι διατηρούν χαλαρές σχέσεις με είτε έναν είτε παραπάνω από τους υπόλοιπους και αναφέρονται εδώ καθώς έχουν δυναμική σε ορισμένες περιπτώσεις να επηρεάσουν εξελίξεις και να πυροδοτήσουν καταστάσεις.

Β. Ειδικότερα για τις ουδέτερες δυνάμεις.

1. Ορισμένες ομάδες δεν μπορούν να επηρεάσουν τις εξελίξεις λόγω απόστασης (ή άλλων αντικειμενικών λόγων) από το κέντρο των εξελίξεων. Αυτοί οι σχηματισμοί διατηρούν σχέσεις με τους πόλους, συνήθως τηρώντας (ή προσπαθώντας εν πάση περιπτώσει) ίσες αποστάσεις, αναμένοντας λύση χωρίς τη δική τους συμμετοχή ή ανάμιξη. Το γεγονός αυτό, αν και δικαιολογημένο και αναμενόμενο, δημιουργεί μια τάση διαχωρισμού τους από το πολιτικό σκηνικό, μετατρέποντας τους σε αδιάφορες, πολιτικά, δυνάμεις που αδυνατούν να επηρεάσουν ουσιαστικά τις εξελίξεις. Εκτίμηση της επιτροπής είναι πως η στάση τους αυτή οφείλεται στην μερική ή παντελή ανυπαρξία συμφέροντος από μια ενδεχόμενη συγκρουσιακή τακτική, αν και εφόσον επέδειχναν διάθεση για αυτή.

2. Άλλες ουδέτερες δυνάμεις προσπαθούν να αναλάβουν ρόλο μεσάζοντα και να αμβλύνουν αντιθέσεις ανάμεσα σε διαμορφωμένους ή ημιδιαμορφωμένους πόλους. Εκτίμηση για την εξέλιξη αυτών είναι πως είτε θα απορροφηθούν από τον ένα ή τον άλλο πόλο είτε θα δείξουν σημάδια κόπωσης και αηδίας και θα απομακρυνθούν εξίσου. Αυτό θα εξαρτηθεί και από τη στάση των πολικών δυνάμεων και από την ίδια τους την ιδιομορφία και ισχύει γενικώς και για τις αναφερόμενες στην Β1 ενότητα δυνάμεις.

Γ. Ειδικότερα για τον πόλο που συμμετέχει η ΣΑ επιτροπή.

1. Όπως αναφέρεται και παραπάνω, μετά από μια μικρή περίοδο νηνεμίας, οι ανακατατάξεις και επανεκτιμήσεις των εσωτερικών σχέσεων του πόλου συνεχίζονται έντονα. Προς το παρόν ο πυρήνας του πόλου μοιάζει ανεπηρέαστος αλλά εκτίμηση της επιτροπής είναι οτι αυτό οφείλεται στην αδράνεια που προκύπτει σε τέτοιες περιπτώσεις και θα αλλάξει σύντομα. Με ποιο τρόπο και σε τι ισορροπία θα βρεθεί ο πόλος ή αν ακόμα θα υπάρχει με τον τρόπο που υπάρχει σήμερα είναι αδύνατο να προβλεφθεί.

2. Λόγοι για την ανισορροπία εκτιμώνται ως: α) Η αναμενόμενη κόπωση από πρακτικές και θεωρητικές προσεγγίσεις πάνω σε καθημερινά ζητήματα, η συνεχής τριβή και η πεπερασμένη υπομονή που μπορεί να επιδείξουν οι δυνάμεις που συγκροτούν τον πόλο, πράγμα αντικειμενικό και δικαιολογημένο. β) Οι αλλοιώσεις και κλυδωνισμοί που επιφέρουν αλλαγές στην καθημερινότητα και τη ζωή γενικώς ορισμένων δυνάμεων του πόλου. Είναι αντικειμενικό πως η αλλαγή καθημερινότητας και αλλαγές σε συσχετισμούς με δυνάμεις θα φέρουν αλλαγές στην ισορροπία του πόλου και των δορυφόρων αυτού. Η ΣΑ επιτροπή μόνο επιφύλαξη και προβληματισμό μπορεί να επιδείξει σε τέτοια "ρήγματα" και να περιμένει με υπομονή και καλή πρόθεση τις εξελίξεις να ξεδιπλωθούν για να πάρει θέση.

3. Αν και δεν υπάρχει βέβαιη πρόβλεψη για το μέλλον καθώς πολλά στοιχεία είναι ακόμα ρευστά θα κάνουμε εδώ μια προσπάθεια για να εκτιμήσουμε την πορεία του πόλου για το επόμενο βραχυπρόθεσμο διάστημα. Εκτιμάται με κάθε επιφύλαξη οτι, με ελάχιστα διαφορετικό κέντρο ισορροπίας, ο πόλος θα διατηρήσει τις δυνάμεις του, θα παραμείνει ενωμένος και σταθερός, θα συνεχίσει να λειτουργεί ως πεδίο αντιπαραθέσεων φυσικά αλλά σε λογικά και αντιμετωπίσιμα πλαίσια. Προς το παρόν δεν διαφαίνεται κάποια διάσπαση ή απόσχιση χωρίς να αποκλείεται τίποτα. Ισχυρή πεποίθηση της επιτροπής είναι πως, με σωστή διαχείριση, οι νέες ισορροπίες που θα διαμορφωθούν μπορούν να λειτουργήσουν και να επιδείξουν ενδιαφέροντα και σταθερά χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου