Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

1ον



Περί συνείδησης και ηθικών αρχών.

Μέρος 1ο

Ψέμ(μ)ατα

Ορισμός:

Λέω ψέματα = λέω κάτι που δεν είναι αληθές, είτε εν γνώσει μου είτε κατά λάθος[1]. Παράδειγμα εκούσιου ψέματος: Μιλάς στο τηλέφωνο. «Ναι ρε είμαι στο κέντρο τώρα» (είσαι σπίτι σου). Παράδειγμα ακούσιου ψέματος: «Ναι το Ο3 είναι το μόριο του οξυγόνου» (δεν είναι, απλά δεν ξέρεις χημεία).

Για να δούμε τι λέει η συνείδηση μας για αυτό το θέμα. 

Δύο είναι οι περιπτώσεις που δεν μπορείς να πεις ψέματα.
1)      Δεν μπορείς (και δεν πρέπει να) λες ψέματα στον εαυτό σου για κανένα λόγο. Και το λέω γιατί είναι δύσκολο να το ελέγχεις πάντα. Να λες ψέματα στον εαυτό σου είναι ηλίθιο, αχρείαστο, ανούσιο, γιατί ποτέ δεν θα το κάνεις πειστικά, και σου μειώνει την αποτελεσματικότητα των συλλογισμών και των αποφάσεων σου.
2)      Δεν πρέπει να λες ψέματα στον άλλον αν και μόνο αν στο έχει ρητά απαγορεύσει(κάποιοι το κάνουν[2]).

Σε όλες τις περιπτώσεις, εκτός από τις παραπάνω 2, τα ψέματα κρίνονται ανάλογα με τη σκοπιμότητα. Μπορείς να κρύψεις κάτι για καλό σκοπό, μπορείς να κρύψεις κάτι γιατί θες να το αποκαλύψεις στο σωστό χρόνο, μπορείς να αλλοιώσεις αυτό που ξέρεις για να το δεχτεί καλύτερα ο άλλος, μπορείς να πεις ψέματα για να μην πληγωθεί ο άλλος(με την προϋπόθεση ότι δεν θα μαθευτεί ποτέ η αλήθεια). Σε τέτοιες περιπτώσεις, που είναι πολλές παραπάνω και μπορούν να κριθούν μόνο συναρτήσει του αποτελέσματος που σκοπεύεις, τα ψέματα κρίνονται ως μεμπτά αλλά όχι καταδικαστέα. Πάντα μετράει η σκοπιμότητα. Όποιος λέει το αντίθετο είναι απόλυτος και μην τον κάνετε παρέα.

Συμπεράσματα: δεν λέμε ψέματα στον εαυτό μας γιατί είναι ηλίθιο, στους άλλους όταν μας έχουν ζητήσει να είμαστε ειλικρινείς και σε κανέναν άλλο εκτός αν έχουμε αληθινά καλό λόγο.


[1] Σ.τ.Σ: Στα ψέματα περιέχονται και οι δηλώσεις που περιέχουν ανακρίβειες επίτηδες ή αποκρύψεις οι οποίες έχουν γίνει εκουσίως γνωρίζοντας το ενδιαφέρον του συνομιλητή για το συγκεκριμένο θέμα.
[2] Και είναι δικιά τους ευθύνη να ανταποκριθούν σωστά στην απόλυτη ειλικρίνεια, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου